Site Overlay

Majowe warsztaty kulinarne – szparagi – relacja zdjęciowa

Ta ostatnia majowa sobota była dla mnie bardzo szczególnym dniem, ponieważ pierwszy raz poprowadziłam warsztaty kulinarne. Było to moim marzeniem od dawna, przez sytuację covidową wszystko się zmieniało i przesuwało. Ale nadszedł ten dzień i udał się bardzo!

Może trochę zbyt ambitnie podeszłam do programu i przygotowałam go jak na pełny dzień a nie na 4 godziny, jednakże każdy z uczestników dał z siebie wszystko i daliśmy radę ugotować to, co było w programie (oprócz małosolenia szparagów i rzodkiewek ale te przyniosłam gotowe już do degustacji). Duma mnie więc rozpiera z umiejętności każdej osoby, która brała udział, zaangażowanie i entuzjazm uczestników przeszły moje najśmielsze oczekiwania! Dumna też jestem z siebie, że postanowiłam takie wydarzenie zorganizować i zrealizować. Podoba mi się zarażanie entuzjazmem do prostego, sezonowego jedzenia, szczerzenie wiedzy o tym jak jedzeniem możemy wpłynąć na swoje zdrowie i samopoczucie oraz przekazywanie kulinarnych tricków, które bardzo ułatwiają codzienne gotowanie.

W czasie warsztatów kulinarnych przygotowaliśmy następujące potrawy:

  • bulion warzywny, który stał się bazą do zupy
  • sezonowy krupnik jaglany ze szparagami i pesto pokrzywowo – jarmużowym
  • pesto jarmużowo – pokrzywowe
  • hummus podany z małosolnymi szparagami i rzodkiewkami
  • baba ganoush
  • pity z pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • pełnoziarnistą orkiszową kruszonkę z rabarbarem i migdałami
  • masło ghee
  • maślany vinegret
  • danie obiadowe składające się z pieczonej młodej kapusty, pieczonych młodych ziemniaczków w koperku i maśle, jajach w koszulce, blanszowanych szparagów, maślanego vinegretu i sałaty ze świeżych ziół rukwi wodnej, musztardowca i bulwy fenkuła.

Wszytskie dania były pyszne!

Zabrakło nam wszystkim trochę więcej czasu na ucztowanie i chillowanie przy herbacie, ale to dobra lekcja na przyszłość 🙂

A propos przyszłości, mam już w planie kolejne warsztaty kulinarne, mnóstwo smakowitych pomysłów w głowie – z jagodami, bobem, pomidorami, cukiniami i całą obfitością tej cudnej pory jaką jest lato! Bądźcie więc czujni, szczegóły pojawią się wkrótce!

2 thoughts on “Majowe warsztaty kulinarne – szparagi – relacja zdjęciowa

  1. Ale ekstra smakowicie to wygląda 😍 I zapewne super zabawa! Chętnie dołączę następnym razem 🤗

  2. Gratuluję organizacji pierwszych warsztatów! Jak mówi przysłowie „pierwsze koty za płoty” 🙂 oby tak dalej! Wszystkie dania wyglądają bardzo smakowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.