Jestem bardzo, bardzo mile zaskoczona tym, jak przyjęliście pojawienie się mojej strony. Czuję się zobowiązana jakoś słodko Wam wynagrodzić Wasz entuzjazm i słowa wsparcia. Dlatego też publikuję dziś przepis na mój absolutny deser numer 1 – owoce pod kruszonką 😉
Kruszonka to dla mnie najszybsza i jedna z najzdrowszych opcji na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego. Możesz ją przygotować zarówno w klasycznej wersji jak i bezglutenowej czy wegańskiej.
Nie korzystam z owoców mrożonych, co nadaje temu deserowi totalnej magii sezonowości – zima to gruszki i jabłka, zawsze można je urozmaicić garścią rodzynek, orzechów czy aromatycznych przypraw (gruszka uwielbia się z kardamonem a jabłka z cynamonem), wiosną już czekam na kwaśną kruszonkę z rabarbarem, w czerwcu pod maślanym ciastem zapiekam truskawki i malinki, a w lipcu i sierpniu, porzeczki, agrest, jeżyny, brzoskwinie i ukochane przeze mnie jagody, do których też czasem warto dodać kardamonu. Jesienią królują śliwki, jabłka i gruszki. Uwielbiam tę różnorodność i zawsze z pokorą i cierpliwością czekam, aż pojawi się na nie sezon.
Także jeśli macie pod ręką 3-4 jabłka i dosłownie 10 minut to nie ma wymówek! Umilcie sobie dzień owocami pod mega maślaną kruszonką.
Klasyczna maślana kruszonka
*przepis na formę do zapiekania mniej więcej o średnicy 28 cm
250 g mąki orkiszowej (jasna, graham lub razowa)
180 g zimnego dobrego masła 82%
75 g cukru trzcinowego
porządna szczypta soli
4-5 jabłek lub gruszek
Owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Możemy jabłka posypać cynamonem i dodać rodzynki jeśli lubimy. Gruszki możemy posypać utartymi ziarenkami kardamonu. Mieszamy owoce z przyprawami.
W misce umieszczamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko rozcieramy je z mąką, aż powstanie kruszonka. Ciasto wysypujemy na owoce, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 30-40 minut. Owoce maja być miękkie a ciasto złociste i pachnące masłem. Chwilę studzimy ale zajadamy jeszcze ciepłe, wtedy najlepiej rozpływa się w ustach 🙂
PS jeśli w tym momencie nie dysponujesz mąka orkiszową lub inną pełną mąką, użyj takiej jaką masz. Zachęcam Cię jednak, aby z czasem przestawić się na używanie nierafinowanych produktów i zamienić mąkę pszenną, biały ryż, biały cukier na ich zdrowsze i pełnowartościowe odpowiedniki.
Kruszonka luksusowa z masłem ghee
Składniki i sposób przygotowania ten sam, jak i klasycznej kruszonki, jednak zamiast zwykłego masła dodajemy 150 g zimnego masła ghee. Zamiana tego składnika sprawi, że ciasto nabierze absolutnie maślanego smaku a cały Wasz dom wypełni zapach jak we francuskich piekarniach lub, żeby nie trzeba było jechać do Paryża, w piekarni Cała w Mące na Warszawskim Żoliborzu 😉
Kruszonka gluten free
70 g mąki kukurydzianej
70 g mąki owsianej GF (można dodatkowo dosypać 1 łyżkę płatków owsianych, które urozmaicą fakturę)
70 g mąki gryczanej jasnej
2 łyżki sezamu
pół łyczeczki soli
100 g masła zwykłego lub ghee
60 g cukru trzcinowego
Sposób wykonania – patrz wyżej na kruszonkę podstawową.
*Temperatura pieczenia jest odrobinę niższa – 175 stopni, czas to około 25-35 minut.
Kruszonka wegańska
Jeśli chcesz przygotować klasyczną wegańską kruszonkę użyj składników z przepisu na kruszonkę podstawową, zamieniając masło na 1 porządną łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki tahiny.
Jeżli Twoja kruszonka ma być zarówno wegańska jak i gluten-free połącz składniki z przepisu na gluten-free kruszonkę dodając do niej 1 łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki tahiny.
Temperatura pieczenia jest odrobinę niższa- 175 stopni, czas to około 25-35 minut.
Kruszonki są wspaniałe. Bardzo dziękuję za przepis na wersję bezglutenową, muszę wypróbować!
Dziękuje bardzo! Przetestuj bezglutelową i koniecznie daj znać jak Ci smakowała 😀