Site Overlay

Kruszonka idealna czyli zrób sobie deserowy comfort food

Jestem bardzo, bardzo mile zaskoczona tym, jak przyjęliście pojawienie się mojej strony. Czuję się zobowiązana jakoś słodko Wam wynagrodzić Wasz entuzjazm i słowa wsparcia. Dlatego też publikuję dziś przepis na mój absolutny deser numer 1 – owoce pod kruszonką 😉

Kruszonka to dla mnie najszybsza i jedna z najzdrowszych opcji na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego. Możesz ją przygotować zarówno w klasycznej wersji jak i bezglutenowej czy wegańskiej.

Nie korzystam z owoców mrożonych, co nadaje temu deserowi totalnej magii sezonowości – zima to gruszki i jabłka, zawsze można je urozmaicić garścią rodzynek, orzechów czy aromatycznych przypraw (gruszka uwielbia się z kardamonem a jabłka z cynamonem), wiosną już czekam na kwaśną kruszonkę z rabarbarem, w czerwcu pod maślanym ciastem zapiekam truskawki i malinki, a w lipcu i sierpniu, porzeczki, agrest, jeżyny, brzoskwinie i ukochane przeze mnie jagody, do których też czasem warto dodać kardamonu. Jesienią królują śliwki, jabłka i gruszki. Uwielbiam tę różnorodność i zawsze z pokorą i cierpliwością czekam, aż pojawi się na nie sezon.

Zapraszam na warsztaty gotowania dla kobiet 18.03

Także jeśli macie pod ręką 3-4 jabłka i dosłownie 10 minut to nie ma wymówek! Umilcie sobie dzień owocami pod mega maślaną kruszonką.

jagody pod kruszonką przepis
kruszonka w wersji jagodowej to mój faworyt!

Klasyczna maślana kruszonka

*przepis na formę do zapiekania mniej więcej o średnicy 28 cm

250 g mąki orkiszowej (jasna, graham lub razowa)

180 g zimnego dobrego masła 82%

75 g cukru trzcinowego

porządna szczypta soli

4-5 jabłek lub gruszek

Owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Możemy jabłka posypać cynamonem i dodać rodzynki jeśli lubimy. Gruszki możemy posypać utartymi ziarenkami kardamonu. Mieszamy owoce z przyprawami.

W misce umieszczamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko rozcieramy je z mąką, aż powstanie kruszonka. Ciasto wysypujemy na owoce, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 30-40 minut. Owoce maja być miękkie a ciasto złociste i pachnące masłem. Chwilę studzimy ale zajadamy jeszcze ciepłe, wtedy najlepiej rozpływa się w ustach 🙂

PS jeśli w tym momencie nie dysponujesz mąka orkiszową lub inną pełną mąką, użyj takiej jaką masz. Zachęcam Cię jednak, aby z czasem przestawić się na używanie nierafinowanych produktów i zamienić mąkę pszenną, biały ryż, biały cukier na ich zdrowsze i pełnowartościowe odpowiedniki.

Kruszonka luksusowa z masłem ghee

Składniki i sposób przygotowania ten sam, jak i klasycznej kruszonki, jednak zamiast zwykłego masła dodajemy 150 g zimnego masła ghee. Zamiana tego składnika sprawi, że ciasto nabierze absolutnie maślanego smaku a cały Wasz dom wypełni zapach jak we francuskich piekarniach lub, żeby nie trzeba było jechać do Paryża, w piekarni Cała w Mące na Warszawskim Żoliborzu 😉

kruszonka gluten free ze śliwkami przepis
piknikowa wersja bezglutenowej kruszonki ze śliwkami

Kruszonka gluten free

70 g mąki kukurydzianej

70 g mąki owsianej GF (można dodatkowo dosypać 1 łyżkę płatków owsianych, które urozmaicą fakturę)

70 g mąki gryczanej jasnej

2 łyżki sezamu

pół łyczeczki soli

100 g masła zwykłego lub ghee

60 g cukru trzcinowego

Sposób wykonania – patrz wyżej na kruszonkę podstawową.

*Temperatura pieczenia jest odrobinę niższa – 175 stopni, czas to około 25-35 minut.

Kruszonka wegańska

Jeśli chcesz przygotować klasyczną wegańską kruszonkę użyj składników z przepisu na kruszonkę podstawową, zamieniając masło na 1 porządną łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki tahiny.

Jeżli Twoja kruszonka ma być zarówno wegańska jak i gluten-free połącz składniki z przepisu na gluten-free kruszonkę dodając do niej 1 łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki tahiny.

Temperatura pieczenia jest odrobinę niższa- 175 stopni, czas to około 25-35 minut.

2 thoughts on “Kruszonka idealna czyli zrób sobie deserowy comfort food

  1. Kruszonki są wspaniałe. Bardzo dziękuję za przepis na wersję bezglutenową, muszę wypróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *