Site Overlay

Warsztaty gotowania wg 5 przemian

Zainteresowanie dietetyką wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w naturalny sposób skierowało sposób przygotowywania posiłków na gotowanie zgodnie z zasadą Pięciu Przemian, zwaną również Pięciu Elementów. Polega to na tym, że każdą potrawę doprawiamy i dodajemy składniki odpowiadające danemu cyklowi odżywczemu. Każdy z tych cykli reprezentowany jest przez żywioły- Metalu, Wody, Drzewa, Ognia i Ziemi. Z kolei każdy z żywiołów reprezentuje poszczególne smaki ( metal – ostry, woda – słony, drzewo – kwaśny, ogień – gorzki, ziemia – słodki) oraz poszczególne organy w naszym ciele. Gotując wg 5 przemian możemy wspaniale odżywić cały nasz organizm, lub, jeśli też istnieje taka potrzeba, szczególnie zasilić i zaopiekować wybrany organ. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to łatwa wiedza, natomiast choćby jej połowiczne zrozumienie i zastosowanie w kuchni z pewnością przyniesie korzystne działanie dla naszego zdrowia. Gotowanie zgodnie z tą ideą przybliża nas również do częstszego zastosowania sezonowych produktów, do odkrywania bogactwa smaków i aromatów dobrze znanych wcześniej składników w nowym wymiarze. Dania wg 5 przemian są bardzo harmonijnie doprawione, charakteryzuje je bogactwo smaku i aromatu. I nie chodzi tu wcale o stosowanie wyszukanych ingrediencji ale zastosowanie wszystkich pięciu smaków.

Jeśli pragniesz zgłębić tajniki gotowania wg 5 przemian z przyjemnością poprowadzę Cię przez tę wiedzę i przekażę praktyczne aspekty, które będziesz mógł/mogła zastosować w swojej kuchni.

Koszty ustalamy indywidualnie na podstawie zakresu materiału oraz ilości przygotowywanych posiłków.