Site Overlay

Jak przygotować brukselkę? Pokochaj małą kapustkę

Brukselka jest dla mnie zimową królową warzyw. Zima na bazarach mieni się stonowanymi kolorami korzeniowych bulw, a jednak brukselka kusząco woła nas swoim intensywnie zielonym kolorem, wzbudzając nadzieję na szybką wiosnę. Podobnie jak kapusta, brukselka jest jednym z najcenniejszych warzyw, jestem jej wielka fanką. Apeluję do sceptyków, dla których brukselka pozostaje nadal w sferze dziecięcych koszmarów – spróbujcie ponownie odkryć to warzywo, a Wasz organizm będzie bardzo wdzięczny 🙂

Nie mam chyba swojego topowego dania brukselkowego, gdyż wszystko zawierające brukselkę jest dla mnie bardzo smakowite. Podzielę się jednak kilkoma sposobami, które mam nadzieję, że sprawią, że i Wy rozsmakujecie się w mini kapustce.

Pieczona brukselka z pesto i orzechami włoskimi

Brukselkę umyj, jeśli trzeba usuń niektóre listki, przekrój na pół. Umieść w misce, skrop oliwą lub rozpuszczonym masłem ghee (bardzo polecam piec w maśle ghee, lepiej znosi wysokie temperatury a i smak jest wyjątkowy! ), posól do smaku. Rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz 20-25 minut, brukselki maja być miękkie z delikatnie zbrązowiałymi listkami, ale nadal soczyste w środku. Przestudź chwilę, a następnie wymieszaj ze swoim ulubionym pesto. Podawaj z czarnym lub brązowym ryżem, obsypane uprażonymi orzechami włoskimi i pestkami granatu.

Zapraszam na warsztaty gotowania dla kobiet 18.03

Brukselkowa zupa miso

Kocham zupę miso, zarówno w minimalistycznej oryginalnej japońskiej wersji, jak i w moich spolszczonych improwizacjach, gdzie pasta miso wzbogaca pełną warzyw zupę. Dobrze jest zaopatrzyć się w dobrej jakości pastę miso, najlepiej organiczną, pochodzenie i jakość soi ma tu ogromne znaczenie.

Przygotowanie zupy:

Brukselkę oporządzamy tak jak w przepisie powyżej. Do garnka wlewamy na około pół centymetra wodę, doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy łyżkę masła ghee, wrzucamy posiekany drobno por, czosnek i starty na tarce kawałek imbiru. Warzywa podsmażamy około 2 minut, dodajemy pokrojoną na połówki brukselkę, solimy, dodajemy ulubione rozkruszone wodorosty (wakame, kombu, dulse), wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Po upływie tego czasu, do kubka wlewamy chochlę płyny z zupy, do tego dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego (najlepiej tamari) i 1-2 łyżki pasty miso. Dokładnie mieszamy. Zupę wyłączamy. Dodajemy rozrzedzone miso, mieszamy, możemy jeszcze dosmaczyć pieprzem. Podajemy posypaną szczypiorkiem i uprażonymi ziarnami sezamu.

Małosolna brukselka

Obraną i umytą brukselkę podziel na połówki jeśli dysponujesz większymi główkami, lub zostaw w całości jeśli są malutkie.

Przygotuj zalewę: na 1 litr wody potrzebujesz 1 stołową łyżkę soli kamiennej. W garnku zagotuj wodę z solą, centymetrowym plastrem imbiru, zielem angielskim i liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, wyłącz gotowanie i poczekaj aż wystygnie do temperatury pokojowej. W wyparzonym słoiku umieść pół główki czosnku (główkę przecinam na pół), jeśli masz to kilka dębowych liści, koperek, około 10 ziaren różowego pieprzu, brukselkę i zalej zalewą razem z pływającymi w niej przyprawach. Słój przykryj pokrywą ale nie zakręcaj jej szczelnie, odstaw w spokojne, chłodne miejsce i czekaj 3-5 dni, aż będzie można schrupać małosolną brukselkę. Świetnie smakuje z hummusem, pastami na kanapkach, dodatek do obiadu!

Gotowana brukselka w maślanym vinegrecie

Obraną i umytą brukselkę przekrój na połówki. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 10-15 minut – do satysfakcjonującej Cię miękkości. Ważne, żeby warzywo nadal było jędrne, soczyste i o intensywnie zielonym kolorze. Rozgotowana brukselka to być może właśnie koszmar Waszego dzieciństwa 😉 Odcedź i z powrotem przełóż do garnka, żeby utrzymać ją w cieple.

Przygotuj vinegret. W małym rondelku rozpuść 3 łyżki masła klarowanego. Rozpuszczone masło przelej do kubka, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1 cytryny, łyżkę miodu, sól i odrobinę czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aż składniki idealnie się połączą w gęstej emulsji.

Opcje podania – pieczone ziemniaki wymieszane z brukselką, skropione vinegretem i posypane koperkiem, tu moja ulubiona : biała fasola i brukselka skąpane w tym maślanym sosie i obsypane uprażonymi orzechami laskowymi. Tak podaną brukselkę możesz też zjeść z ulubionym rodzajem kaszy lub ryżu. Warto na wierzch sypnąć uprażonymi orzechami lub pestkami oraz garścią świeżych ziół!

Pieczona brukselka w słodkim sosie z miso

Brukselkę pieczemy w piekarniku wg tej samej zasady, co w pierwszym przepisie.

Przygotowujemy sos: w szklance łączymy 2 łyżeczki musztardy dijon lub ziarnistej, łyżkę jasnej pasty miso, łyżkę miodu lub syropu klonowego, 1 łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę startego na tarce imbiru, sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy do zemulgowania składników.

Brukselkę możemy połączyć z sosem i podawać z brązowym ryżem solo lub wyczarować bowla w stylu azjatyckim – na misce obok ryżu i brukselki ułożyć kimchi, blanszowane brokuły, tofu, chrupiące wstążki marchwi. Wszystko to zajadać w akompaniamencie sosu, uprażonego sezamu i posiekanego drobno szczypiorku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *