Site Overlay

KURS 4 PORY ROKU NA TALERZU

Roczny kurs 4 PORY ROKU NA TALERZU to cykl 12 comiesięcznych spotkań, podczas których chcemy przybliżyć uczestnikom kuchnię gotowania wg pięciu przemian i odżywiania się zgodnie z porami roku.

Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia – potwierdzając, że to co jemy ma zasadniczy wpływ na naszą witalność, odporność, urodę, sprawność – ogólnie zdrowie fizyczne i psychiczne. Sposób w jaki się odżywiamy wpływa nawet na decyzje jakie podejmujemy. TMC opiera swoje zasady na cyklach, którym podporządkowana jest natura, żyjąc w zgodzie z nimi możemy zapewnić sobie dobre samopoczucie w bardzo szerokim rozumieniu (fizyczne i mentalne).
Na początku przybliżymy Uczestnikom podstawowe pojęcia i zasady, którymi posługuje się TCM oraz sposób w jaki opisuje rzeczywistość. Przez rok, co miesiąc, od wiosny zaczynając, prezentować Wam będziemy, jak opierając swoje wybory żywieniowe na sezonowości, poprawić swoją kondycję. W czasie kursu połączymy teorię z praktyką i na każdym spotkaniu gotować będziemy zupy bazujące na produktach, których właściwości (termika, działanie, wskazania) aktualnie będą omawiane. Mamy nadzieję, że ułatwi to uczestnikom wdrożenie tego prostego systemu w codzienne nawyki. Dlaczego zupy? Zupa jest jednym z najprostszych i najszybszych do przygotowania posiłków, zupami możemy się cudownie zasilić, odżywić i nawodnić.
Uczestnicy przed każdym spotkaniem dostaną aktualny katalog produktów oraz przepisy z ich wykorzystaniem.

DLA KOGO?
Kurs kierujemy do osób, które chcą poszerzyć swoją żywieniową świadomość, zadbać o swoje zdrowie poprzez jedzenie ale również poprzez większą uważność na otoczenie w którym żyjemy, z poszanowaniem dla przyrody i zmian, które cyklicznie w niej zachodzą.

Kurs jest także dla osób, które gotują ale szukają sezonowych i zdrowych inspiracji. Ale i dla wszystkich, którzy nie gotują i chcą zacząć – w czasie kursu gotuję na żywo, pokazując jak to jest proste i do ogarnięcia nawet przez najbardziej zajęte osoby.

W czasie kursu chcemy również naszym uczestnikom uświadomić, że w tym zwariowanym i przebodźcowanym świecie, pełnym wymyślnych diet, kluczem do zdrowia jest życie zgodne z cyklem pór roku, skierowanie swojej uwagi na jak najmniej przetworzone jedzenie, spożywanie posiłków wg rytmu dobowego narządów, i słuchanie swojego ciała – przybliżamy też funkcje poszczególnych narządów w oparciu o dietetykę wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

GDZIE:
Kurs będzie miał formę spotkań online, dzięki czemu każdy, gdziekolwiek w danym momencie przebywa będzie mógł wziąć udział!
Inwestycja:
Miesiąc – 200 zł za spotkanie
Płatność za każdy sezon (3 miesiące)- 550 zł
Płatność za cały rok- 2000 zł
Zgłoszenia: tamiola.karolina@gmail.com lub psychodietetyk.ptp@gmail.com
Po mailowym zgłoszeniu każdy z uczestników dostanie maila ze szczegółami dotyczącymi płatności oraz dostęp do platformy, poprzez którą będzie udostępniane nagranie na żywo. Wszystkie spotkania będą nagrywane, więc nawet jeśli nie będziesz mógł wziąć udziału w danym miesiącu, udostępnimy Ci link do nagrania oraz aktualne materiały.

Organizatorki oraz prowadzące wydarzenie:
TERESA MAJEWSKA – psychodietetyczka (SWPS), dietetyczka TCM (Avicenna Institute), członkini Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Prowadzi konsultacje indywidualne oraz rodzinne, treningi żywieniowe, warsztaty, wykłady. Od ponad 20 lat związana zawodowo z promocją zdrowia, w szczególności z wpływem diety na profilaktykę oraz leczenie chorób cywilizacyjnych a także problemów psychicznych, zaburzeń odżywiania, uzależnień, zaburzeń nastroju.
Tytuł jej pierwszego artykułu “Medycyna chińska po polsku”(Wegetariański Świat) oddaje sposób w jaki pracuje, zarówno terapeutycznie jaki i edukacyjnie. Stara się przekładać starożytną chińską wiedzę “na nasze” i przekazywać ją w przystępny, rzeczowy sposób, osadzony w europejskich realiach XXI w. Zależy jej, by osoby z którymi pracuje mogły z niej jak najlepiej skorzystać i aby wzrastały poszerzając swą wiedzę i integrowały ją w praktycznych działaniach, a nie zostały przez nią przytłoczone czy zdezorientowane.
Kluczowymi zagadnieniami, do których się odnosi jest – rytm (w tym zegar narządów i sezonowe kuracje), równowaga (stąd termika produktów i obróbki termicznej), talerz żywieniowy uwzględniający wysokiej jakości produkty (sezonowość, lokalność) oraz indywidualne gusty i preferencje konkretnych osób.

KAROLINA TAMIOŁA- historyczka sztuki z wykształcenia, od 5 lat pracuje jako kucharz i prowadzi własny projekt zmienkarme.pl
Kiedy skierowała kilka lat temu swoje życie na tory zdrowego jedzenia, na własnej skórze zobaczyła, jakie cuda może to zdziałać! W tym momencie zafascynowana jest tym, jak dieta i zdrowy tryb życia wpływają na stan naszego samopoczucia, jak jedzeniem można leczyć siebie i innych. Stąd działania w nurcie TMC, której zasady to nic innego jak skierowanie swojej uwagi na swój dobrostan poprzez całościowe podejście do naszych organizmów, do życia zgodnego z rytmem pór roku i odżywania tym, czym akurat w danym momencie natura nas obdarza. Gotuje wg 5 przemian, sezonowo, z poszanowaniem dla środowiska. Pragnie szerzyć wiedzę o tym, że wspieranie swojego zdrowia poprzez dietę jest prostsze niż nam się wydaje, że liczenie kalorii i kolejne diety cud nie mają racji bytu, a powrót do prostego życia z cyklami natury jest kluczem do witalności i długowieczności!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *