Site Overlay

4 pory roku na talerzu – kurs odżywiania i gotowania online

4 pory roku na talerzu to roczny kurs odżywiania i gotowania online, do którego możesz dołączyć w każdej chwili. Chcemy przybliżyć uczestnikom kuchnię gotowania wg 5 przemian i odżywiania się zgodnie z porami roku. Kurs ma formę spotkań online, dzięki czemu każdy, gdziekolwiek w danym momencie przebywa może wziąć udział! Jeśli przegapiłeś którekolwiek spotkanie możesz to nadrobić, ponieważ spotkania są nagrywane i udostępniane osobom, które opłacą kurs. Szczegóły dotyczące opłat znajdziesz poniżej.

Uczestnicy kursu odżywiania i gotowania online „4 pory roku na talerzu” przed każdym spotkaniem dostają aktualny katalog produktów oraz przepisy ze wskazówkami jak je wykorzystać.

DLA KOGO TEN KURS?

Kurs online „4 pory roku na talerzu” kierujemy do osób, które chcą poszerzyć swoją żywieniową świadomość, zadbać o swoje zdrowie poprzez jedzenie ale również poprzez większą uważność na otoczenie w którym żyjemy, z poszanowaniem dla przyrody i zmian, które cyklicznie w niej zachodzą.

Kurs jest także dla osób, które gotują ale szukają sezonowych i zdrowych inspiracji. Ale i dla wszystkich, którzy nie gotują i chcą zacząć – w czasie kursu gotuję na żywo, pokazując jak to jest proste i do ogarnięcia nawet przez najbardziej zajęte osoby.

W czasie kursu chcemy również naszym uczestnikom uświadomić, że w tym zwariowanym i przebodźcowanym świecie, pełnym wymyślnych diet, kluczem do zdrowia jest życie zgodne z cyklem pór roku, skierowanie swojej uwagi na jak najmniej przetworzone jedzenie, spożywanie posiłków wg rytmu dobowego narządów, i słuchanie swojego ciała – przybliżamy też funkcje poszczególnych narządów w oparciu o dietetykę wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

INWESTYCJA:

Miesiąc – 200 zł za spotkanie
Płatność za każdy sezon (3 miesiące)- 550 zł
Płatność za cały rok- 2000 zł
Zgłoszenia: tamiola.karolina@gmail.com lub psychodietetyk.ptp@gmail.com
Po mailowym zgłoszeniu każdy z uczestników dostanie maila ze szczegółami dotyczącymi płatności oraz dostęp do platformy, poprzez którą będzie udostępniane nagranie na żywo. Wszystkie spotkania będą nagrywane, więc nawet jeśli nie będziesz mógł wziąć udziału w danym miesiącu, udostępnimy Ci link do nagrania oraz aktualne materiały.

Link do wydarzenia na facebooku: https://fb.me/e/2O5PqXsty

Organizatorki oraz prowadzące kurs:


TERESA MAJEWSKA – psychodietetyczka (SWPS), dietetyczka TCM (Avicenna Institute), członkini Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Prowadzi konsultacje indywidualne oraz rodzinne, treningi żywieniowe, warsztaty, wykłady. Od ponad 20 lat związana zawodowo z promocją zdrowia, w szczególności z wpływem diety na profilaktykę oraz leczenie chorób cywilizacyjnych a także problemów psychicznych, zaburzeń odżywiania, uzależnień, zaburzeń nastroju.
Tytuł jej pierwszego artykułu “Medycyna chińska po polsku”(Wegetariański Świat) oddaje sposób w jaki pracuje, zarówno terapeutycznie jaki i edukacyjnie. Stara się przekładać starożytną chińską wiedzę “na nasze” i przekazywać ją w przystępny, rzeczowy sposób, osadzony w europejskich realiach XXI w. Zależy jej, by osoby z którymi pracuje mogły z niej jak najlepiej skorzystać i aby wzrastały poszerzając swą wiedzę i integrowały ją w praktycznych działaniach, a nie zostały przez nią przytłoczone czy zdezorientowane.
Kluczowymi zagadnieniami, do których się odnosi jest – rytm (w tym zegar narządów i sezonowe kuracje), równowaga (stąd termika produktów i obróbki termicznej), talerz żywieniowy uwzględniający wysokiej jakości produkty (sezonowość, lokalność) oraz indywidualne gusty i preferencje konkretnych osób.

KAROLINA TAMIOŁA– historyczka sztuki z wykształcenia, od 5 lat pracuje jako kucharz i prowadzi własny projekt zmienkarme.pl
Kiedy skierowała kilka lat temu swoje życie na tory zdrowego jedzenia, na własnej skórze zobaczyła, jakie cuda może to zdziałać! W tym momencie zafascynowana jest tym, jak dieta i zdrowy tryb życia wpływają na stan naszego samopoczucia, jak jedzeniem można leczyć siebie i innych. Stąd działania w nurcie TMC, której zasady to nic innego jak skierowanie swojej uwagi na swój dobrostan poprzez całościowe podejście do naszych organizmów, do życia zgodnego z rytmem pór roku i odżywania tym, czym akurat w danym momencie natura nas obdarza. Gotuje wg 5 przemian, sezonowo, z poszanowaniem dla środowiska. Pragnie szerzyć wiedzę o tym, że wspieranie swojego zdrowia poprzez dietę jest prostsze niż nam się wydaje, że liczenie kalorii i kolejne diety cud nie mają racji bytu, a powrót do prostego życia z cyklami natury jest kluczem do witalności i długowieczności!